BATONY ORZECHOWE Z 3 SKŁADNIKÓW

                 HAZELNUT BARS (ONLY 3 INGREDIENTS)




Ten przepis jest małą powtórką, tego co już było na blogu, ale musiałam go dodać, bo za każdym razem gdy robię i jem, ten → "orzechowo-czekoladowy tofurnik" mówię sobie, że jego spód jest tak dobry, że musi się pojawić jako osobny wpis w formie batonów ;) i dziś właśnie udało mi się go w końcu dodać ☺


Hazelnut energy bars


Ale to nie był jedyny powód, bo oprócz tego, że rewelacyjnie smakują, to fakt, że zrobione są z zaledwie trzech prostych i naturalnych składników, sprawia, że jeszcze bardziej chciałam Was zachęcić do ich przygotowania. 


Hazelnut energy bars


Bo jak wiadomo przecież, takie domowe batony zawsze warto mieć pod ręką, czy to w domu, czy w podróży, w szkole albo w pracy, na wycieczce lub np. po treningu.


Hazelnut energy bars


Taki prosty i odżywczy zastrzyk energii przydaje się w wielu sytuacjach. Świeże orzechy laskowe, można aktualnie znaleźć na każdym rogu, dlatego tym bardziej warto skorzystać z ich wysokiej wartości odżywczej i zajadać w takiej pysznej formie ☺

Batony są słodkie, miękkie i orzechowe. Z dodatkiem karobu są bardziej karmelowe a z kakao, bardziej przypominają "Nutellę", i najlepsze wychodzą ze świeżych daktyli, ale z powodzeniem użyć można też suszonych. Polecam


Hazelnut energy bars


SKŁADNIKI (4 batony z formy 10x10 cm):

  • 100 g orzechów laskowych (najlepiej świeżo wyłuskanych, jeśli są w sezonie)
  • 150 g suszonych lub świeżych daktyli bez pestek
  • 2 płaskie łyżki karobu w proszku lub kakao (zwykłego lub raw)


PRZYGOTOWANIE:

Orzechy mielimy na mąkę, przesypujemy do blendera/robota kuchennego, dodajemy daktyle i karob/kakao. Miksujemy kilka minut, aż masa zacznie się kleić. Jeśli używacie suszonych daktyli, a Wasz blender nie ma dużej mocy, można dodać odrobinę wody lub mleka roślinnego aby ułatwić mu pracę, albo wcześniej, suszone daktyle namoczyć, a przed miksowaniem odcedzić. Choć najlepiej zrobić je bez dodatku żadnych płynów, jeśli to możliwe.



Hazelnut energy bars


Następnie wykładamy całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy i dociskamy dużą łyżką lub szpachelką. 


Hazelnut energy bars


Chłodzimy kilka godzin w lodówce, po wyjęciu kroimy i zajadamy ;)
Przechowujemy zawinięte w papier do pieczenia lub folię (w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 2 miesięcy).
Zamiast batonów, z masy można też uformować kuleczki lub pokroić blok na małe kwadraciki i zajadać jak cukierki.

Smacznego ☺


Hazelnut energy bars


This recipe is a little repetition of what was posted on the blog in the past, but I had to add it, cause every time I make and I eat, this → "nutella tofu cheesecake" I tell myself, that the "crust" is so good that I have to post is as a recipe for homemade bars ;) and finally, today, I made it ☺


Hazelnut energy bars


But this was not the only reason I did it, cause besides their great taste, there is also another fantastic advantage to make them and eat them: you only need 3 simple ingredients to do it ☺ And as you know, after all; homemade energy bars are always handy, whether you're at home, on the road, at school or work, on a trip or, for example having a lot of physical activities.


Hazelnut energy bars


This kind of simple and nutritious energy boost is useful in many situations. And when fresh hazelnuts can be found on every corner it's really worth to take advantage of their high nutritional value and eat in those delicious homemade bars ☺

Those bars are sweet, soft and "nutty" in flavor. When you make them with carob, they get a "caramel" aroma; when you use cocoa or cacao powder, they taste more like "nutella" ;) And you get the best version of them, when you use fresh, pitted dates, but they can be replaced with dried if necessary.


Hazelnut energy bars


INGREDIENTS (4 bars, made in a 10x10 cm mold)

  • 100 g hazelnuts (preferably freshly shelled, if they are in season)
  • 150 g dried or fresh dates (pitted)
  • 2 flat tbsp carob powder or cocoa powder (regular or raw)


PREPARATION:

Grind hazelnuts into flour, then transfer it to a blender / food processor, add dates and carob / cocoa powder. Blend for few minutes, until the mixture starts to stick. If you use dried dates, and the power of your blender is not very high , you can add a little bit of water or vegan milk to help with blending, or soak dried dates and drain them before blending. But the best bars are without any extra liquid.
When the mixture is sticky enough and firm, transfer it to the mold, lined with baking paper, lavel it and press firmly, using a large spoon or spatula.
Refrigerate for few hours, slice and serve.
Store wrapped in baking paper or foil (in the fridge, for up to a week, or in the freezer for up to 2 months).
Instead of bars, you can form energy-balls or cut the block into small squares to eat it like candy.

Enjoy ☺


Hazelnut energy bars



WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEGO BATONA (66 g) / NUTRITIONAL VALUE OF 1 BAR












20 komentarze:

  1. Czy orzechy laskowe można zastąpić włoskimi lub ziemnymi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jasne, można je zastąpić każdymi innymi, ale wtedy oczywiście będą już też inaczej smakowały, choć nadal będą dobre i orzechowe :)

      Delete
  2. Czego używasz do mielenia orzechów na mąkę?czy możesz coś doradzić?

    ReplyDelete
  3. Dodałam odrobinę soku pomarańczowego. Pycha!

    ReplyDelete
  4. a jakim sprzętem to miksowalaś?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dziękuję za odpowiedź. właśnie się zastanawiam nad tym modelem. jesteś z niego zadowolona? czy miksowałaś to w tym pojemniku malakserowym z ostrzem S?

      Delete
    2. jestem bardzo zadowolona z tego blendera, i tak, miksowałam to wszystko w pojemniku z ostrzem s :)

      Delete
    3. dopisuję go więc do mojej listy must-have :)))

      Delete

  5. Very informative article also check my blog post for Top best earnings tools and many more must check

    ReplyDelete
  6. Super site! I am Loving it!! Will return once more, Im taking your sustenance in addition, Thanks

    ReplyDelete
  7. Easily, the article is actually the best topic on this registry related issue.

    ReplyDelete
  8. Appreciate it for helping out, excellent info

    ReplyDelete
  9. Nicee post!!Thanks for sharing this quality information with us.

    ReplyDelete
  10. It is always so interesting to visit your site.

    ReplyDelete

  11. Nice information. I’ve bookmarked your site,

    ReplyDelete
  12. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this website.

    ReplyDelete

  13. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION